Powered By Blogger

24 Απρ 2012

Κάτω από το φως του φεγγαριού, της Έλενας Σκαρπίδου




«…Θεϊκή Σελήνη, νυχτόδρομη, αεροδιάβατη, νυκτόβια, δαδοφόρα, που αυξάνεις και λιγοστεύεις, θηλυκή και αρσενική φωτίστρια, μητέρα χρόνου, καρποφόρα, κεχριμπαρένια, βαρύθυμη, ολόφεγγη, νυχτερινή, χαρούμενη στην ησυχία και στην καλόμοιρη νύχτα…» Ορφικός ύμνος




Την υμνούν οι ποιητές, φωτίζει τις ερωτικές νύχτες αλλά και συντροφεύει αυτούς που υποφέρουν από έρωτα. Θρύλοι και ιστορίες από τα βάθη των αιώνων συντροφεύουν το πέρασμά της. Της αποδίδουν ιδιότητες που ακόμη η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει. Κι όμως ποιος προκαλεί την παλίρροια στον Πορθμό του Ευρίπου και μας αναστατώνει στα καλά καθούμενα; Ποιος επηρεάζει τα κέφια της γάτας μας και λευκαίνει τα ασπρόρουχα που είναι απλωμένα στον κήπο; Ποιος ορίζει πως θα φυτρώσουν τα φυτά και τα…μαλλιά; Η σελήνη κρατά καλά τα μυστικά της!

Το ότι η Σελήνη επηρεάζει τη φύση και τον άνθρωπο είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά ζώα ρυθμίζουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τη θέση της σελήνης, ότι τα φυτά και τα βότανα κρύβουν μυστικά που αν τα κατέχουμε η καλλιέργεια και η χρήση τους γίνεται επιτυχέστερη, ότι η αποτελεσματικότητα αναρίθμητων καθημερινών και λιγότερο καθημερινών δραστηριοτήτων υπόκεινται στους ρυθμούς της (για παράδειγμα, το κόψιμο των ξύλων, το μαγείρεμα, το φαγητό, το κόψιμο των μαλλιών, το πλύσιμο, η χρήση θεραπευτικών βοτάνων και πολλά άλλα). Κάτι ήξεραν οι παλιοί που συμβουλεύονταν τη σελήνη πριν χτίσουν, πριν κλαδέψουν, πριν σπείρουν. Για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους παρατηρούσαν και εναρμονίζονταν με τους πολλαπλούς ρυθμούς της. Πολλά κτίσματα της αρχαιότητας μας μαρτυρούν πόσο μεγάλη σημασία έδιναν οι πρόγονοί μας στην παρατήρηση των άστρων και τον υπολογισμό των τροχιών τους με σκοπό να αποκομίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια από τη γνώση της επιρροής τους. Ο Δαρβίνος στο κλασικό του έργο «Περί της καταγωγής του ανθρώπου» εξέφρασε απλά μία γνώση που ήταν ήδη γνωστή και χρήσιμη σε αναρίθμητες γενιές πριν απ’ αυτόν: «Ο άνθρωπος υπόκειται ακριβώς όπως τα θηλαστικά, τα πουλιά και ακόμη και τα έντομα σ’ εκείνο το μυστηριώδη νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ορισμένες φυσιολογικές διαδικασίες, όπως η εγκυμοσύνη, η ανάπτυξη και η ωρίμανση των φυτών, η διάρκεια ορισμένων ασθενειών, εξαρτώνται από τις σεληνιακές περιόδους». Η οξυδέρκεια, η επαγρύπνηση, η ικανότητα αντίληψης και η ακριβής παρατήρηση της φύσης, του κόσμου των φυτών και των ζώων, έκανε τους προγόνους μας «ειδικούς ως προς την κατάλληλη χρονική στιγμή».
«Ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει χίλιες καλές ημέρες, έτσι όπως το άνθος δεν μπορεί ν’ ανθίζει εκατό ημέρες», έλεγαν οι Κινέζοι. Όμως, κατά το τέλος του 19ου αιώνα αυτή η γνώση για τους ιδιαίτερους ρυθμούς της φύσης άρχισε να πέφτει σε λήθη. Ίσως επειδή η κάθε είδους συστηματοποίηση έφερε ένα είδος υπνωτικού. Η γρήγορη καταστολή του πόνου και των συμπτωμάτων θεωρήθηκε θεραπεία και η έρευνα των αιτιών, η προληπτική αγωγή και η υπομονετική μακροπρόθεσμη συνεργασία με τον ασθενή μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Η επιστήμη και η τεχνολογία μας υποσχέθηκαν γρήγορες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα κι εμείς το πιστέψαμε. Η παρατήρηση και η προσοχή των ρυθμών της φύσης φάνηκε ξαφνικά να είναι περιττή και διατηρήθηκε μόνο σε μεμονωμένες περιοχές. Οι νεότεροι γεωργοί περιγελούσαν τους γηραιότερους, μιλούσαν για προλήψεις κι άρχισαν να στηρίζονται στη χρήση μηχανών, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουμε όλοι μας πολύ μεγάλο τίμημα για την περιφρόνηση που δείξαμε.
Η έλξη που ασκεί η Σελήνη στη Γη είναι δυόμισι φορές πιο δυνατή από την έλξη της Γης. Όταν έχουμε πανσέληνο, η Σελήνη αναδεύει τα εκατομμύρια τόνους νερού των θαλασσών και των ωκεανών κι επηρεάζει το εξωτερικό περίβλημα της γης.
Η επίδραση της Σελήνης στον ανθρώπινο οργανισμό θα μπορούσε να εξηγηθεί λοιπόν, με τις «βιολογικές παλίρροιες», που έχουν μελετηθεί ήδη από τον Newton. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τα ίδια συστατικά όπως και ο φλοιός της Γης και μάλιστα στις ίδιες αναλογίες - 2/3 νερό και 1/3 στερεές ουσίες- οπότε αντιδρά με τον ίδιο τρόπο όπως και η Γη στην έλξη της Σελήνης. Στις περιόδους γύρω από την πανσέληνο λοιπόν, η στάθμη του νερού του ανθρώπινου σώματος ανεβαίνει και οι επιδράσεις στη συμπεριφορά μας είναι πιο έντονες.
«Ο άνθρωπος δεν είναι νησί». Τα πάντα μέσα στο σύμπαν είναι στενά συνδεδεμένα, ακόμη κι αν οι δεσμοί τους δεν είναι εύκολα αντιληπτοί. Όμως ο άνθρωπος απομακρύνθηκε πολύ από τη φύση χάνοντας αυτή τη γνώση.

Ο κύκλος των ορμονών
Το φεγγάρι επηρεάζει την ορμονική ζωή των γυναικών κι έτσι ο γυναικολογικός τους κύκλος έχει μέση διάρκεια ίση με τη διάρκεια του σεληνιακού μήνα, δηλαδή 29,53 ημέρες. Ο κύκλος πολλών γυναικών ξεκινά με την πανσέληνο ή με τη νέα σελήνη. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε στο παρελθόν, πριν αρχίσουν άλλοι παράγοντες, όπως το στρες και ο τρόπος ζωής μας, να μας απομακρύνουν από τη φύση και να επηρεάζουν την περίοδο. Θα μπορούσαμε λοιπόν, να πούμε ότι παλιότερα οι ορμόνες «αντέγραφαν» τον κύκλο του φεγγαριού. Και είναι χαρακτηριστικό πως σε πρωτόγονους ακόμη λαούς, η πλειοψηφία των γυναικείων κύκλων αρχίζει με τη νέα σελήνη, ενώ η ωορρηξία με την πανσέληνο. (Για περισσότερα δείτε το βιβλίο «Εικοσιοχτώ ημέρες από τη ζωή μιας γυναίκας», του γυναικολόγου Αλέν Ταμπορινί)

Τα φεγγαρομωρά
Έχει παρατηρηθεί ότι στην πανσέληνο γεννιούνται περισσότερα μωρά. Οι μαίες το ξέρουν πολύ καλά κι είναι σε ετοιμότητα. Υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο “Lunaception” (κάτι σαν Σεληνοσύλληψη), γραμμένο από μια γαλλίδα, τη Λουίζ Λασί, αφιερωμένο σ’ αυτό το θέμα. Η μέθοδος που αναλύεται σ’ αυτό χρησιμοποιείται από το 1974 από πολλές γυναίκες με μεγάλη επιτυχία. Το παιδί που συλλαμβάνεται στο πρώτο μισό του σεληνιακού κύκλου είναι κατά βάση αγόρι, ενώ αυτό που συλλαμβάνεται στο δεύτερο μισό είναι κορίτσι κι αυτό που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες είναι να σταθεροποιήσουν τον κύκλο τους σύμφωνα με το φεγγάρι. Οι βελονιστές πάλι, υποστηρίζουν ότι τα δύο πρώτα τέταρτα του φεγγαριού είναι γιανγκ, δηλαδή περίοδος αρσενική, ενώ τα δύο τελευταία γινγκ, δηλαδή περίοδος θηλυκή, και συστήνουν στους επιστήμονες να μην περιφρονούν συστηματικά ό,τι μοιάζει μεταφυσικό, γιατί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις σε διάφορες θεραπείες, στο χρόνο που θα κάνουν εγχειρήσεις και στην τεχνητή γονιμοποίηση.

Φύτεμα, σπορά, συγκομιδή
Κάποιοι επιστήμονες μελετώντας τις διάφορες παρατηρήσεις που γίνονται εδώ και αιώνες σχετικά με τα φυτά, συμπέραναν ότι όταν υπάρχει νέα σελήνη ή όταν γεμίζει το φεγγάρι αρχίζει η περίοδος της βλάστησης. Τότε σπέρνονται τα πράσινα λαχανικά, για παράδειγμα. Μέχρι την παραμονή της πανσέληνου οι αγρότες φυτεύουν και σπέρνουν ό,τι μεγαλώνει κάτω απ’ τη γη. Από τη νέα σελήνη μέχρι το πρώτο τέταρτο φυτεύουν ή κλαδεύουν τις τριανταφυλλιές. Από το πρώτο τέταρτο μέχρι την πανσέληνο ενεργοποιούνται οι καστανιές και τα πλατάνια. Κάποια θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται στην πανσέληνο έχουν αυξημένες θεραπευτικές ιδιότητες. Ό,τι φυτρώνει κάτω από τη γη μαζεύεται με την πανσέληνο. Η σφένδαμος και η ερυθρελάτη που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή έγχορδων οργάνων κόβονται πάντα στη χάση του φεγγαριού. ( Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, διαβάστε το βιβλίο «Οι επιρροές της Σελήνης στη ζωή μας», εκδόσεις Νότος)


Τα ασπρόρουχα και οι ψυχίατροι
Πολλές γυναίκες στην επαρχία ακόμη απλώνουν τα ασπρόρουχά τους να στεγνώσουν τις νύχτες με πανσέληνο για να γίνουν πιο λευκά. Γι’ αυτό υπάρχει επιστημονική εξήγηση, λίγο περίπλοκη για όσους δεν ξέρουν χημεία, αλλά απολύτως πειστική. Κάτι γίνεται με τα σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα κι ένα οξείδιο που δημιουργείται και αποχρωματίζει τα σεντόνια μας.
Αντίθετα οι ψυχίατροι, αν και έχουν παρατηρήσει ότι η πανσέληνος επηρεάζει αρκετούς από τους ψυχικά πάσχοντες, δεν έχουν βρει ακόμη κάποια επιστημονική εξήγηση. Οι γιατροί γενικά δείχνουν περιφρόνηση γι’ αυτό το θέμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστες μελέτες. Παραδέχονται όμως, ότι τις νύχτες με πανσέληνο γίνονται μερικά από τα πιο στυγερά εγκλήματα, βιασμοί, εμπρησμοί, απόπειρες αυτοκτονίας, καταθλιπτικές κρίσεις αλλά και υπνοβασίες.


Γάτες, πέστροφες, ψάρια και πουλιά
Αν η γάτα σας έσπασε το βάζο πάνω στο τραπέζι ή βγάζει όλη τη νύχτα στα κεραμίδια αναζητώντας σύντροφο, είναι πολύ πιθανό να έχουμε πανσέληνο. Τα ζώα δεν εξαιρούνται από την επίδραση της σελήνης. Έτσι λοιπόν, τα χέλια δεν ξεκινούν ποτέ για να γεννήσουν στη Θάλασσα των Σαργασών, αν το φεγγάρι δε βρίσκεται στη χάση του. Ψαράδες και κυνηγοί ξέρουν καλά ότι λίγο πολύ τα ζώα επηρεάζονται από τις φάσεις της σελήνης. Τα σαρκοφάγα ψάρια, για παράδειγμα, δαγκώνουν περισσότερο τις νύχτες με πανσέληνο κι οι αχινοί είναι γεμάτοι αυγά.
Τα πουλιά επίσης χτίζουν πάντα ορισμένες μέρες τις φωλιές τους έτσι ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές.

Η αγάπη, πάντα η αγάπη
Μήπως νιώθετε πιο ερωτευμένοι ή ο πόνος του έρωτα γίνεται αβάσταχτος; Μήπως τις νύχτες με πανσέληνο γίνεστε πιο δραστήριοι σεξουαλικά; Πάντως ο Βούδας κλείδωνε τις μονές του για να μη φύγουν οι καλόγεροι. Το Ταό της αγάπης λέει: «Η πανσέληνος κάνει τους άντρες να χάνουν την ηρεμία τους και τις γυναίκες ευαίσθητες». Άλλωστε η σελήνη επηρεάζει και την ομορφιά, κυρίως των γυναικών. Στην αρχαιότητα οι δρυάδες εξέθεταν το σώμα τους στη σελήνη για να γίνουν ομορφότερες και στην αρχή του αιώνα, οι Ναπολιτάνες έβγαζαν γυμνά τα στήθη τους στο φως του φεγγαριού για να γίνουν πιο «γεμάτα», όπως αυτό. Επίσης πιστεύεται ότι το μπάνιο κάτω απ’ το φεγγαρόφωτο χαρίζει ομορφιά και η αντανάκλαση στο νερό αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του έρωτα.
Ο μήνας του μέλιτος σε πολλές γλώσσες συμπεριέχει τη λέξη φεγγάρι. Λέγεται λοιπόν, honey moon, lune de mile, luna de mile, char el assal…

Νυχτερινός κομμωτής
Ονομάζεται Μαασί και το κομμωτήριό του βρίσκεται στο Παρίσι. Εδώ και μερικά χρόνια είναι ανοιχτό τις νύχτες με πανσέληνο από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. «Από το 1985, μπόρεσα να διαπιστώσω ότι όντως το φεγγάρι έχει κάποια επίδραση στη δουλειά μου. Αν κόβονται τα μαλλιά κάθε 28 μέρες στην πανσέληνο, μειώνεται η τριχόπτωση. Οι βαφές και τα ντεκαπάζ πετυχαίνουν περισσότερο. Τα λεπτά, ευαίσθητα μαλλιά γίνονται πιο ανθεκτικά και μακραίνουν πιο γρήγορα. Στη Γαλλία τώρα πια, υπάρχουν πάνω από 50 κομμωτήρια που ανοίγουν τις νύχτες με πανσέληνο», λέει ο Μαασί.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι
Σε ορισμένες χώρες οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η νέα σελήνη ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη. Βάζετε δηλαδή, λίγα κέρματα στις τσέπες σας και τα κουδουνίζετε για να σας έρθουν κέρδη και οικονομική άνεση! Αν θέλει κάποιος να κόψει μια κακή συνήθεια είναι καλύτερα ν’ αρχίσει με τη νέα σελήνη. Όποιος νηστέψει τότε για μια μέρα προλαμβάνει πολλές ασθένειες γιατί το σώμα έχει τη μεγαλύτερη τάση αποτοξίνωσης. Ποτέ δεν πρέπει να κοιτάμε τη νέα σελήνη κατά πρόσωπο μέσα από τζάμι γιατί θα μας βρούνε συμφορές ή θα παραμορφωθεί το πρόσωπό μας! Αν κοιμάται κανείς με ανοιχτά παράθυρα νύχτα με πανσέληνο, κινδυνεύει να χάσει τα λογικά του, να πάθει φεγγαροπληξία! Στο λόττο, ο αριθμός 19 δε βγαίνει ποτέ νύχτες με πανσέληνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου